Alkol ve Diğer Uyuşturucular Uzmanlık Merkezi’nin yaptığı ankete göre, 2022-2023 eğitim yılında, hem sigara hem de elektronik sigara (e-sigara) kullanımında kızlar ve erkekler arasında pek fark kalmadı. Anket, elektronik sigaranın popülaritesinin de arttığını gözler önüne serdi.
Gençler arasında klasik tütün sigarası içme oranı giderek azalıyor. Ankete katılan öğrencilerin yüzde 15,9’u geçen yıl tütün içtiklerini belirtti, bu oran bir önceki yıl yüzde 17 idi. Ancak dikkat çeken bir gelişme, sigara kullanımının kızlar ve erkekler arasında ilk kez eşitlenmiş olması. Eskiden, kızlar sistematik olarak erkeklerden daha az sigara içiyordu. Fakat klasik sigara kullanımındaki azalma, kızlar arasında erkeklere kıyasla daha yavaş gerçekleşiyor ve bu da oranları aynı seviyeye getirdi.
Sağlıklı Yaşam Enstitüsü’nden tütün ve nikotin uzmanı Pieter Debognies, bu durumu olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Debognies: “Tütün kullanımının azalması, toplumda tütün içmenin giderek daha az normalleşmesinden kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca, sigara yasakları, tütün fiyatlarındaki artış ve satışın sınırlandırılması gibi önlemler de bu duruma katkıda bulunuyor,” dedi.
Elektronik sigara, klasik sigaradan daha popüler
2021-2022 eğitim yılından itibaren e-sigaralar, klasik sigaralardan daha popüler hale geldi ve bu eğilim devam ediyor. Öğrencilerin yaklaşık dörtte biri geçen yıl ara sıra e-sigara kullandığını belirtti, yüzde 6,5’i ise bunu düzenli olarak yapıyor. Düzenli e- sigara kullanan öğrencilerin oranı, 2018-2019’dan bu yana üç kat arttı.
Gençlerin çoğu e-sigarayı merak ve deneme amaçlı kullanıyor. Uzmanlara göre bu o kadar endişe uyandırmasa da düzenli ve günlük olarak e-sigara kullanan gençlerin sayısındaki artış endişeleri de beraberinde getiriyor.
Elektronik sigara buharı, zararlı kimyasallar içerebilir ve bu kimyasalların solunması akciğerlerde tahrişe yol açabilir. Özellikle gençler arasında bu tarz sağlık sorunları daha sık görülmektedir. Dahası, elektronik sigaraların yaygın olarak sunduğu tatlar ve aromalar, gençleri cezbetmekte ve bu da kullanımın hızla yayılmasına neden olmaktadır.
Çeşitli meyve ve tatlı aromalı seçenekler, sigara kullanımına karşı daha önce çekimser kalan gençlerin ilgisini çekerek bağımlılık geliştirme riskini artırır. Tek kullanımlık e-sigaraların kolay erişilebilirliği ve ucuz fiyatları da gençler arasında kullanım oranını artıran etkenlerden biridir.
« Bu durumu özellikle 17-18 yaş grubunda, teknik ve mesleki eğitim alan öğrencilerde görüyoruz. Mesleki eğitimde her 10 öğrenciden 1’i günlük olarak e-sigara kullandığını belirtiyor. Bu oranların daha fazla artmasını engellemeliyiz » şeklinde uyarıda bulunuyor.
Kızların yüzde 23,8’i, erkeklerin ise yüzde 22,5’i geçen yıl e-sigara kullandıklarını belirtiyor. Bu da e-sigaranın kızlar arasında erkeklere göre daha hızlı popülerlik kazandığını gösteriyor.
Nikotine karşı mücadele
Hem klasik sigaralar hem de elektronik sigaralar, bağımlılık yapan nikotin maddesini içeriyor. Pieter Debognies’e göre, her iki ürünle de aynı anda mücadele edilmesi gerekiyor, çünkü kullanımları arasında güçlü bir bağlantı var. Zaten sigara içen veya daha önce içmiş olan gençler, e-sigaraya daha hızlı yöneliyor.
Ayrıca, e-sigaraların gençler için daha az erişilebilir hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Debognies, bu kullanım artışını özellikle tek kullanımlık e-sigaraların çekici özelliklerine bağlıyor ve « Bu ürünler, çeşitli renk ve tat seçenekleri sunuyor, bu da doğal olarak gençlerin ilgisini çekiyor. Ayrıca oldukça ucuzlar ve satıcılar, gençlere satış yasağını sıkça ihlal ediyor. » diyor.
Elektronik sigaraların gençler üzerindeki etkisi
Elektronik sigaralar, genellikle nikotin içerir, ki bu madde alkol ve birçok uyuşturucudan daha bağımlılık yapıcıdır. Gençler, yetişkinlere kıyasla bağımlılık geliştirmeye çok daha yatkındır, bu yüzden nikotin kullanımı gençler için kesinlikle tavsiye edilmez. Nikotin, gençlerin beyin gelişimi üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. Beyin, ergenlik döneminde hala gelişim aşamasında olduğundan, nikotin bu süreci bozarak öğrenme, dikkat ve hafıza üzerinde kalıcı zararlara yol açabilir. Ayrıca, elektronik sigaraların kısa vadede bile sağlık üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bunlar arasında öksürük, baş ağrısı, baş dönmesi ve boğaz ağrısı gibi yaygın şikayetler bulunur.
https://www.facebook.com/skyliveradio